Smaragder, Safirer, Rubiner, Diamanter och Ädelstenar

Tanken att några ädelstenarÄdelsten4

är värdefulla och andra är bara hälften värda är bekant för varje köpare av färgade stenar. Ädelstenar som diamant, rubin, safir och smaragd har traditionellt höga priser. På grund av deras extraordinära färg eller glans och extrem sällsynthet.

Medan ädelstenarna är berömda berömda, är den konventionella skillnaden mellan ädelstenar och halvädelstenar äldsta med myter och missuppfattningar. Låt oss försöka sortera ut några av myterna från verkligheten.

De traditionella fyra ädelstenarna – Diamant, Rubin, Smaragd och Safir De traditionella fyra Ädelstenar – Diamant, Rubin, Smaragd och Safir
En vanlig missuppfattning är att skillnaden mellan ädelstenar och halvädelstenar är traditionell, går tillbaka många århundraden. I själva verket är det en nyskapande innovation, som bara går till nittonde århundradet. Den första användningen av ”semi-precious” betyder ”av mindre kommersiellt värde än en ädelsten” kan spåras tillbaka till endast 1858.

Tsavorite granat

En annan missuppfattning är att listan över fyra ädelstenar har en lång historia. Faktum är att den traditionella förteckningen över ädelstenar är ganska längre och innehåller några överraskande medlemmar. Pärla ansågs vara dyrbar; så var opal. En av de mest traditionella ädelstenarna med en historia som går tillbaka till det antika Grekland är ametist. Ametist omklassificerades som halvvärldigt efter det att stora insättningar hittades i Brasilien och Uruguay under första hälften av artonhundratalet. Införandet av termen semestern i det engelska lexikonet motsvarar de nya ametistfynden.

Av alla ädelstenar är diamant det mest föremål för myt. Det är intressant att myterna är moderna snarare än gamla ursprung. Historiskt var färgade ädelstenar som rubin och safir högre värderade än diamant. Främst på grund av att diamant inte var särskilt sällsynt. Men det tjugonde århundradet såg en stor förändring. Det första som hände är att de stora fynden i Sydafrika. Skapade ett ännu mer rikligt utbud av diamant i stenkvalitet. Samtidigt har det upplevda värdet av diamant stigit till den punkt där det är rättvist att säga. Att diamant är högst upp på listan över ädelstenar i köparens sinne. Vad hände? Är inte ädelstenar värderade speciellt för deras sällsynthet?

Typer av Ädelsten

Från civilisationens början har man fascinerats av lysande, glänsande, färgstarka skal, stenar och kristaller. Deras besittning gjorde honom viktigare än andra. Ädelsten6Ädelstenar har alltid betraktats som bärare av fred, välstånd och lycka.

För några århundraden sedan kom termen ”Precious” och ”Semi Precious” stenar till vanligt bruk. Även om det finns många undantag till denna klassificering, men dessa termer är fortfarande i bruk. Till exempel har diamanter alltid ansetts vara ädelstenar, men det finns diamanter som säljer för 100 kronor per karat. Å andra sidan finns det granater som säljer över 10.000 sek per karat och granat har traditionellt ansetts vara halvädelstenar. Av denna anledning hänvisar dagens juvelers ofta till ädelstenar, andra än diamant, som ”färgade stenar”.

Diamant anses också som dyrbar sten. Diamanter beskrivs utförligt i Diamond Guide.

Traditionellt klassificeras vanliga ädelstenar i två kategorier: ÄdelstenarSemi-Ädelstenar

Värdefulla stenar

Ädelstenar som är mycket värdefulla för deras hårdhet och sällsynthet, är kända som Ädelstenar. Ädelstenar är i allmänhet dyra i jämförelse med halvädelstenar. Det finns bara fyra äkta ädelstenar: Diamant, Rubin, Safir och Smaragd

 

Smaragd

Emerald är en av de mest fascinerande och vackra ädelstenarna. Namnet på denna anmärkningsvärda ädelsten kommer från grekiska ”Smaragdos”, vilket betyder ”Green Stone”. Dess vackra gröna färg, kombinerad med hållbarhet och sällsynthet, gör den till en av de mest värdefulla ädelstenarna. Djupgrön är den mest önskade färgen i smaragder. Den gröna färgen på denna sten upptar en speciell position i många kulturer och religioner.

Även Emeralds är berömda för sina brister men de har fortfarande betraktats som äldsta ädelstenar sedan antiken. Flawless stenar är mycket ovanliga, och noteras för deras stora värde, ibland ännu mer än diamanter. Den goda hårdheten skyddar stenen i stor utsträckning från repor. Men det kan utveckla inre sprickor om det slår hårt eller om det utsätts för extrem temperatur. Smaragder som behandlades för att maskera inre brister ska aldrig rengöras med en ultraljudsrengöringsmedel, eller ska de tvättas med tvål. Dessa metoder kommer att ta bort oljan och avslöja de dolda inre bristerna.

Rubin

Rubin är den röda sorten av mineralkorunden, en av de svåraste mineralerna på jorden, varav safiren är också en mängd. Korund är mineralformen av aluminiumoxid som kristalliserar i hexagonala systemet. Rubins röda färg är en liten blandning av kromoxid. Endast röda korund har rätt att kallas rubin, alla andra färger klassificeras som safirer. Den mest uppskattade nyansen är blodröd eller crimson som är känd i handeln som ”duva blod” röd.

Namnet på den här rika och ädla ädelstenen kommer från Latin ’Rubens’ för ’Red’. I sanskrit kallas rubyen ”Ratnaraj”, betyder ”kungen av ädelstenar”. Rubinerna har i tusentals år ansetts vara en av de mest värdefulla ädelstenarna på jorden. Den har allt som en dyrbar sten borde ha: enastående färg, utmärkt hårdhet och enastående briljans. Förutom det är det en extremt sällsynt ädelsten, särskilt i sina finare egenskaper. Det viktigaste med denna dyrbara sten är dess färg. Rubins röda färg är oföränderlig: varm och eldig. Denna ädelsten har utmärkt hårdhet, hållbarhet, glans och sällsynthet också. Transparenta rubiner av stora storlekar är ännu sällsynta än diamanter.

Rubin anses vara ett utmärkt val för smycken. Utöver sina rika variationer av nyanser, som ensam kan vara tillräckligt attraktiv. Är rubinernas näst enda för diamanten för styrka och hållbarhet. Även om Rubin är en hård och hållbar sten. Men den är fortfarande föremål för kopiering och förfalskningar.

Rubiner är en sällsynt ädelsten

Rubiner är en relativt sällsynt ädelsten. Burmanska rubiner kommandot det högsta priset. Stenar som är recuterade eller till och med exporterade innan de skärs är värda mer per karat än inskränkta rubiner. Enligt International Gem Society, betingar rena klarfärgade ädelstenar ett pris på 10.000 sek till 30.000 sek per karat. Smaragder har tänkts att skydda mot epileptiska passar när de bäres eller bärs.
I allmänhet är den djupare och mer levande en smaragdfärg, desto högre är dess värde per karat. De flesta smaragder har små sprickor som kallas inklusioner; Ju färre inklusioner, desto dyrare är smaragd. En stor, djupgrön smaragd med relativt få inklusioner och liten sekundär färg kan hämta tiotusentals dollar per karat.

Diamanter har stadigt ökat i värde och visar inga tecken på att sakta ner. Prissättningen av diamanter kan variera från  10.000 sek till  400.000 sek per karat, beroende på tydlighet, skära och färg.

Safir

Safir är också en mängd mineralkorund och representerar alla färger utom röd korund, vilket är Ruby. Dess fysikaliska och kemiska egenskaper är nästan lika som Rubys egenskaper. Blå är Safirens grundfärg. Medan denna ädelsten också finns i färger som grön, orange, rosa, grå, färglös, svart, brun och lila. Ordet ”safir” i sitt vanliga sammanhang avser endast blå safir,
om inte en prefixfärg anges. Safir med annan färg än blå kallas ofta en ”Fancy” i stenhandeln. Safir ädelstenar symboliserar harmoni, vänskap och lojalitet.

Safir är den mest värdefulla blå ädelstenen. Det är en mest önskvärt pärla på grund av dess färg, hårdhet, hållbarhet och glans. Värdet av denna ädelsten beror på dess storlek, färg och transparens. Safirer av högsta kvalitet är extremt sällsynta i alla världens ädelstenar. Skärning av denna ädelsten kräver stor kompetens och erfarenhet. Och det är skärarens arbete att orientera de råa kristallerna. På ett sådant sätt att färgen blir utrustad till sin bästa förbättring. Både safirer och rubiner har framgångsrikt och brett producerats syntetiskt i laboratorier. Och i utseende är kemisk sammansättning och hårdhet nästan identiska med de naturliga ädelstenarna. Frankrike är det viktigaste produktionscentrumet för syntetisk korund.

Safiren anses också som ett utmärkt val för smycken. När det gäller hårdhet och hållbarhet är det andra enbart diamanten (och lika med rubinen). Det kan bäras varje dag utan försiktighet som behövs med mer ömtåliga ädelstenar som opal eller topas. Även om Safir är en hård och hållbar sten. Men den är fortfarande föremål för kopiering och förfalskningar.

Halvädelstenar

Ädelstenar som värderas för sin skönhet och inte omfattas av någon av de fyra ”Ädelstenarna”. Diamant, Smaragd, Rubin eller Safir, är kända som halvädelstenar. Halvädelstenar är tillgängliga i alla prisklasser från låga priser till höga priser. Det finns många halvädelstenar:

Ametist

Ametyst är en mängd olika kvartsfamiljer, färgade av spår av mangan, titan och järn. Djupare färgade ametister är mer uppskattade. Rik lila har alltid varit en sällsynt och ädel färg. Ametistens namn kommer från grekiskt ord ”Amethystos” betyder ”Inte Intoxicated” eller ”Not Drunken”. Ametisten sägs ha lycka till och utstråla kärlek. Denna briljant mousserande sten är den mest värderade ädelstenen från kvartsfamiljen.Ädelsten2

Akvamarin

Aquamarine är en mängd mineral Beryl. Detta är en fascinerande vacker ädelsten som finns i färger som ljusblå av himlen till havets djupa blå. Ju mer intensiv färgen på en Aquamarine, desto mer värde läggs på den.

Dess namn härrör från latinska ”Aqua” (vatten) och ”Mare” (havet). Aquamarine är en av de mest populära och mest kända ädelstenarna. Hårdheten gör det väldigt tufft och skyddar det i stor utsträckning från repor. Det finns knappast någon annan ädelsten i modern smyckedesign som är raffinerad på så många sätt som Aquamarine.

Granat

Granat är en familj av stenar som har många sorter som skiljer sig åt i färg och i deras beståndsdelar. Detta namn härrör från dess likhet i färg och form till granatäpplens frön. Garnets vanligaste färg varierar från ljusrött till violett, men kan också vara vit, grön, gul, brun och svart utom blå.

Garnatstenar har följande kända sorter:

Grossularite: Grossularite är i allmänhet olivgrön, men det finns också gula, röda, bruna och violetta sorter.

Pyrope Pyrope liknar Almandine, men är ljusare i färg och ljusare, även om den är genomskinlig. Det är ofta fel på rubin.

Almandine Almandine är av djup flätig röd och mest används i smycken. De bästa stenarna är de som inte är för mörka.

Rhodalit Rhodalite är halvvägs mellan Almandine och Pyrope. Som är av rhododendron röd färg och är den mest prisade på granaterna. Elden av högkvalitativ Rhodolite är utmärkt.

Vissa andra sorter är Andradit, Essonit, Tsavorit, Spessartit, Melanit, Allokroit, Ouvarovit och Demantoid. Denna sten har en lång historia av användning som en medicinsten och användes för att läka blod och lungsjukdomar.

Iolite

Namnet Iolite kommer från det grekiska ordet ”Ion”, vilket betyder ”Violet”. Iolit är ofta förvirrad med Tanzanit på grund av dess likhet i färg. Vanligtvis är Iolite en djupare nyans av violett, med nyanser som spänner från djupblå, lila, lavendar och gråblå.

Denna pärla användes faktiskt som ett navigationsverktyg av vikingutforskare. Tunna bitar av Iolite skars och användes som polariserande filterlinser. Titta igenom linsen kunde de bestämma den exakta positionen av solen. Och använda den för att styra dem till Nya världen och tillbaka.

Iolit är relativt svårt men bör skyddas mot slag. Med sin attraktiva färg och rimliga priser kan det bli en smyckenklammer i framtiden.

Onyx

Onyx är en vacker ädelsten bestående av kalsedon (en mängd kvarts). Denna ädelsten kommer vanligtvis i vitt. Svart eller svart med vita band och det är vanligtvis färgat svart för att förbättra sin färg. Band som finns på Onyx kör parallellt och är konsekventa. Det är extremt lik Agate, en annan mängd kvarts. Agatband är runda eller cirkulära och är inte konsekventa. Onyx som finns i röd, brun eller rödbrun färg är känd som Sardonyx.

Onyx var väldigt populär bland de gamla grekerna och romarna. Namnet kommer från det grekiska ordet ”onyx”, vilket betyder spik eller klo. I fina smycken levereras den svarta bakgrunden ofta av onyx. Svart Onyx ädelstenar med vita band används vanligtvis i cameos och pärlor.

Peridot

Peridot är en mycket gammal men fortfarande mycket populär ädelsten. Det är en verity av mineralolivine. Färgen på de flesta ädelstenar orsakas av spår av andra element. Men färgen på Peridot är en integrerad del av sin struktur. Kemiskt Peridot är ett järn-magnesium-silikat. Stenens intensitet beror på mängden järn som finns. Peridots skönhet är ett resultat av extrema förhållanden. Peridot bildas djupt i jorden under enorm värme och tryck.

Denna ädelsten är faktiskt identifierad av tre namn, Peridot, Chrysolith och Olivin. ”Peridot” härstammar från grekiska ordet ”Peridona”, vilket betyder ”ger gott”. Ordet ”Chrysolith” betyder ”guldsten” på grekiska. Det är en av de få stenarna som bara finns i en färg. Den vackraste Peridot kommer från gränsen mellan Pakistan och Afghanistan. Det finns också i Australien, Mexiko, Sri Lanka, Sydafrika, Tanzania, Kina, Burma, Arizona och USA. Peridot används i ringar, örhängen, hängen, armband.

Opal

Opal är en mycket populär ädelsten, främst på grund av dess underbara variation av rika och vackra färger. En av de extraordinära dragen hos denna ädelsten kallas Opalescence. Opalescence är ett slags ljusspel som händer med vissa högkvalitativa stenar. Ljuset reflekterar och studsar kring stenens mycket små strukturer, vilket ger en underbar aura och ibland iridescens.

Namnet Opal är härlett från tre källor: Sanskrit ’Upala’, Latinska ’Opalus’ och Grekiska ’Opallios’. Alla tre av dessa ord betyder samma sak – dyrbar sten. Gruppen av fina Opaler innehåller ganska många underbara ädelstenar. Dessa ädelstenar är differentierade på grundval av sortens, platsen för förekomsten och grundstenens färg. Från Mörk eller Svart Opal, Vit eller Ljus Opal, Mjölk. Eller Kristall Opal, Boulder Opal, Opal Matrix, Mexikansk och Fire Opal.

Opaler kommer i många färger, inklusive svart, vit, grå, gul, färglös, orange och röd. Rött anses vara den mest populära och attraktiva färger som Opal kommer in. Det finns vanligtvis två typer av röda färger – körsbärsröd och eldrött. Brandrött är vanligtvis den mest populära och möjligen den dyraste på grund av sin underbara nyans.

Australien är den största leverantören av Fine Opals och nästan 95 procent av alla Opals kommer från australiensiska gruvor. Opal är gjord av sand och vatten. Den har samma kemiska formel som kvarts med tillsats av 3 till 10% vattenhalt. Och på grund av detta måste opaler skyddas mot hårda ljus och värme. Vilket kan torka ut det och orsaka sprickor. Opal är relativt mindre hård. Än många andra stenar och måste bäras med försiktighet och bryr sig för att undvika marker eller annat brott. Opaler kommer i många attraktiva färger, former och storlekar. Och används på många olika smycken, inklusive ringar, örhängen ringar, broscher, charmar, armband, etc.

Pärla

En pärla är en organisk pärla som produceras när vissa blötdjur. Främst ostron, täcker ett främmande föremål med vackra lager av nacre. En pärla med god storlek kan ta mellan fem och åtta år att bilda. Vilket vanligtvis är hela ostronets eller musslans hela livstid.

Det finns två typer av pärlor:
Naturliga pärlor, som bildas i vilda ostron, är praktiskt taget omöjliga att hitta idag. Och odlade pärlor där pärlans produktion artificiellt induceras. För att producera odlade pärlor placeras plastpärlor inuti en ostron och ostronet återbördas till vattnet. När pärlorna skördas senare har ostronet täckt pärlan med skikt av pärlemor. De finaste naturliga pärlorna fiskas nästan uteslutande från Persiska viken och Kinesiska havet. Medan de bästa odlade kommer från Japan, Korea och mer nyligen Australien. Fina naturliga pärlor är mycket dyrare och sällsynta att hitta än odlade pärlor.

Pärlor är vanligtvis vita, ibland med en krämig eller rosa färg. Men kan vara färgade med gult, grönt, blått, brunt, lila eller svart.

Pärlor finns i olika former:
rund, halvrunda, knapp, droppe, päron, oval, barock och ringad. Perfekt runda pärlor är de sällsynta och dyraste. Pärla är en sällsynt och levande substans och bör behandlas med stor omsorg.

Tanzanite

Tanzanite är en extraordinär och vacker ädelsten. Tanzanite är en blå variation av gemstone zoisiten upptäckt 1967 vid Merelani Hills i Tanzania. Det är uppkallat efter den östafrikanska staten Tanzania, den enda platsen i världen där den har hittats. På grund av denna anledning är denna sten särskilt högt värderad.

Tanzanite är en trichroic pärla som visar tre lager av färg. Färgerna mörkblå, gröngul och rödlila kan ses. Nästan alla tanzaniter har värmebehandlats för att skapa den vackra violettblå färgen denna sten är känd för.

Även om Tanzanite är relativt ny på ädelstensmarknaden, men har lämnat sitt varumärke. Tanzanite är populär för sin glans och utbredd ädelsten. Men samtidigt är Tanzanite en känslig ädelsten och den bör alltid bäras noggrant. Rengör aldrig tanzanit i en ultraljudsrengöring eller resize eller reparera en Tanzanite ringsats. Utan att ha pärlan bort eftersom stenen kan splittras i en brännares värme.

AlexandritÄdelsten3

Alexandrit är en form av mineral Chrysoberyl. Upptäckt 1830 i Ryssland och uppkallad efter tsar Alexander II, som då var Kronprins av Ryssland. Detta är en mycket attraktiv och sällsynt sten. Och därför är fin facetterad Alexandrit över en karat bland de dyraste ädelstenarna i världen. Sällsyntare och finare än Rubin, Safir eller Emerald.

Den mest sensationella egenskapen om denna sten är dess överraskande förmåga att byta färg under olika former av ljus. Grön eller blågrön i dagsljus, röd i ljusstrålning, grön i fluorescerande ljus och rödlila i standard elektrisk (volfram) ljus.

Topas

Topaz är medlem i Quartz-familjen. Den här vackra ädelstenen finns oftast i gul färg. En Topaz blir en levande blå när den utsätts för värme. Också Topaz sägs ha kraft att byta färg när det är nära gift. Namnet topas härrör från sanskrit ordet ”Tapas”, vilket betyder ”Fire”.

Även om Topas anses vara hård och hållbar ädelsten men ändå är det inte en oövervinnlig sten. Det sprickor och marker lätt än många andra ädelstenar, och bör behandlas med försiktighet.

Blå topas

börjar sitt ”liv” som färglösa eller väldigt lätt tonade naturliga topaskristaller. Som sedan bestrålas för att byta färg till blå och värmas för att stabilisera förändringen. Neutronbombardemang i en kärnreaktor ger den djupa. Något grönaktiga eller gråaktig London Blue, medan elektronbombardemang i en linjär accelerator resulterar i det ljusa vattenliknande blået, kallat himmelsblått. Kombinationer av båda behandlingarna ger den mycket mättade schweiziska och elektriska bluesen. Om neutronbombardemang har använts finns det kvarvarande radioaktivitet. Och ädelstenarna måste hållas, upp till ett år, innan de har ”svalnat” tillräckligt för att bäras.

Det blygsamma värdet av de flesta blåa topaserna skapar litet incitament på marknaden för en syntetisk version. Även om det ibland simuleras av blå syntetisk spinel. (Mer lukrativ och populär är de olika ångavsättning eller diffusionsbeläggningar som skapar ”mystisk topas” och blågrönt och havgröna färger. Sådana stenar är attraktiva men behandlingen är inte permanent. Med sin extremt tunna beläggning måste de hanteras mycket försiktigt som alla repor eller nötning kan ta bort ytskiktet).

Oavsett färg har topas några underbara sten kvaliteter på grund av dess höga brytningsindex. Och dess förmåga att ta en fantastisk polish. Det faktum att det grova är tillgängligt till moderata priser i ganska stora, rena bitar innebär. Att många skärare och carvers väljer denna sten för sina projekt. Vid hårdhet 8 gör topaz en bra sten för tillfälliga ringar,
hängsmycken, örhängen eller broscher. Men tyvärr gör den klara klyvningen av denna sten sin användning i dagliga slitage ringar mycket riskabelt.

Värdet av någon ädelsten beror på en eller flera av fyra attribut: skära, färg, klarhet och storlek. Eftersom stora stenar är sällsynta än små, stiger värdet av en ädelsten exponentiellt med sin karatvikt.

Turmalin

Turmaliner är ädelstenar med djup glans och ojämförliga olika färger. Dessa ädelstenar är blandade kristaller av aluminiumborksilikat med en komplex och växlande komposition.

Namnet turmalin kommer från singalesiska orden ”tura mali”, betyder något som ”sten med blandade färger”. Turmaliner med olika färger har olika namn. En turmalin av en intensiv röd är till exempel känd som en ”rubellit”. Men om den ändrar färgen på förändring i ljuskällan kallas stenen rosa eller chockerande rosa turmalin. Stenar med två färger är kända som tvåfärgade turmaliner, och de med mer än två är kända som mångfärgade turmaliner. Denna ädelsten har utmärkta slitageegenskaper och är lätt att ta hand om. Inga två turmaliner är exakt lika. I den fascinerande världen av ädelstenar har turmalinen en mycket speciell plats.

Citrin

Citrin är en mängd mineralkvart och kallas ofta ”Topaz”. Denna strålande, limegula ädelsten får sitt namn från det franska ordet Citrin, vilket betyder ”gult”. Det finns inte många gula ädelstenar i juvelernas värld och Citrin uppfyller allas färg önskningar. Från citrongul till rödbrun, i överkomligt prisklass.

Citrin är känd som en hård ädelsten med god hållbarhet. Citrin är i stor utsträckning okänslig för repor och är därför ett utmärkt val för dagliga smycken.

Sällsynt Röd Spinel

På 1800-talet uppgick den kollektiva globala produktionen av diamant endast till några få pund per år. Efter upptäckten av de enorma sydafrikanska diamantminorna 1870 grävdes diamanter bokstavligen av tonen. Det fanns en så stor tillgång och så lite efterfrågan att de sydafrikanska gruvornas. Brittiska finanser riskerade att förlora sin investering. Deras lösning var att skapa den kraftfulla De Beers-kartellen som för närvarande kontrollerar världens diamantproduktion och -försörjning. Kvalitet diamanter är faktiskt inte knappast alls. Men De Beers kontrollerar hur mycket utbudet kommer på marknaden och det håller priserna höga.

Om Emerald – HistoriaÄdelsten5

Emerald är den mest värdefulla sten i berylgruppen. Namnet kommer från det gamla franska ordet ”esmeralde”, som härrörde från det grekiska ordet ”smaragdos”, vilket betyder ”grön sten”. Enligt definition är smaragd något medium till mörkgrön berylfärgad av krom. Grön berylfärgad endast av vanadin anses inte vara sann smaragd, utan snarare som bara grön beryl. Sedan 1960-talet har den amerikanska smyckesindustrin ändrat definitionen för att inkludera vanadinfärgad beryl som ”smaragd”.

Men i Storbritannien och Europa är de fortfarande inte erkända som sådana. Den historiska gröna färgen på smaragd är oöverträffad i ädelstenar. Och anses vara en av de ädelstenar som är mest värdefulla i alla ädelstenar. Som även omfattar safir, rubin och diamant. Även om smaragder är en av de mest värdefulla ädelstenarna som finns tillgängliga idag. Är de flesta mycket omfattande, vilket gör deras motståndskraft mot brott som vanligt dåligt. Enligt GIA är smaragd en ädelsten i typ III. Vilket innebär att även god kvalitet smaragd som används i fina smycken idag ligger i I2 till I3-serien.

Även om Colombia

är den mest kända källan för ”djupgröna” smaragder, släckas smaragdfyndigheter från många platser runt om i världen. De senaste decennierna har upplevt smaragd produktionsökning som ett resultat av nyupptäckta insättningar i Sydamerika, Afrika och hela Europa. Idag är Brasilien och Zambia bland de ledande tillverkarna av fina smaragder, efter Colombia. Brasilianska smaragder är prisade för sin utmärkta klarhet och något gulaktig grön färg. Medan zambiska smaragd önskas för sin något blåaktiga gröna färg, vilket liknar Colombiens smaragdgröna smaragder.

Lämna ett svar

Scroll to top